wtorek, 26 sierpnia 2014

W międzyczasie...zupa z pieczonych pomidorów :)


      W ten deszczowy dzień zapraszam do przygotowania przepysznej zupy pomidorowej :)
Mamy koniec sierpnia, pomidory są słodkie i soczyste a ich ceny niskie, warto więc skorzystać z okazji i cieszyć się daniami z ich udziałem, jednym z nich jest właśnie zupa z pieczonych pomidorów, będziecie potrzebować:

  • świeże pomidory (malinowe, lima, kiściowe - 1,5 kg)
  • sól (najlepiej gruboziarnista, morska)
  • główka polskiego czosnku
  • kilka gałązek bazylii (można zastąpić suszoną)
  • kilka gałązek majeranku (można zastąpić suszoną)
  • szklanka bulionu
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • śmietanka 30%
      Dodatki:


  • ser feta (pokrojony w kostkę)
  • ryż (najlepiej basmati)
  • grzanki

Pomidory nacinamy, parzymy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i układamy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą, posypujemy solą, na górę wrzucamy nieobrane ząbki czosnku oraz gałązki ziół. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez ok. 25minut.






      Upieczone pomidory przekładamy do miksera lub garnka jeśli mamy blender, wyciskamy czosnek z łupinek, dorzucamy upieczone listki bazylii, dolewamy szklankę bulionu i śmietankę 30%. Możemy doprawić odrobiną pieprzu. Miksujemy lub blendujemy, na talerzu dodajemy fetę pokrojoną w kostkę lub grzanki, ja oprócz fety dodaję ugotowany ryż basmati :) Pamiętajcie też, że ilość bulionu zależy od Waszych upodobań i od rodzaju pomidorów, to samo dotyczy śmietanki :) SMACZNEGO!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz