wtorek, 12 sierpnia 2014

W międzyczasie...


        Grzybobranie czas rozpocząć :)
Jesteście fanami darów lasu? A może warto spróbować czegoś nowego? Dzisiaj podam Wam mój przepis na pyszne danie z boczniaków. Możecie je dostać w prawie każdym markecie a przygotowanie ich jest banalnie proste :)                                                        

Będziecie potrzebować:

- tackę boczniaków (250g)
- śmietana 30%       (250g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- dodatek (ryż, ziemniaki, makaron)

Na łyżce masła klarujemy posoloną, posiekaną w pióra cebulę, ja przysmażam ją na lekko brązowo. Dorzucamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz pokrojone w cienkie paseczki boczniaki.


 Podsmażamy ok 5min a następnie zalewamy śmietanką. Na małym ogniu zagotowujemy i co jakiś czas mieszając czekamy aż śmietanka się zredukuje i powstanie gęsty sos. Posypujemy  natką pietruszki - gotowe! Prawda, że proste? Tak przygotowane boczniaki podaję z ryżem basmati lub innym sypkim gatunkiem ponieważ grzybki są dość lepkie. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz